Mirjam van Klaarbergen Photography
 
 
Foto door Vivre Fotografie -  www.vivrefotografie.nl

Foto door Vivre Fotografie - www.vivrefotografie.nl

Hee! Wat leuk dat je wat meer over mij wilt weten. Ik ben Mirjam, 27 jaar en ik heb Pedagogische Wetenschappen als bachelor aan de UvA in Amsterdam en Onderwijsstudies als master in Leiden gestudeerd. Ik krijg tijdens mijn werk als fotograaf heel vaak de vraag van mensen of ik fulltime fotograaf ben. Mensen reageren vaak verrast als ik zeg dat ik een studie gedaan heb in een heel andere richting. Ik vertel je graag wat meer van mijn verhaal. 

Een van de eerste herinneringen die ik heb van mijn liefde voor fotograferen komt van de heerlijke zomervakanties die ik vroeger altijd met mijn ouders en zusje in het buitenland doorbracht. Mijn ouders lieten me foto's maken met hun camera. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, die camera zagen ze namelijk niet meer terug! Ik droeg de camera van mijn ouders overal mee naartoe en ik maakte foto's van wat ik zag, wat me opviel en wat mijn interesse wekte. Ik kon me er uren mee vermaken en ging er helemaal in op. 

 

Mijn liefde voor fotografie was gewekt en ik begon thuis ook foto's te maken. Ik probeerde de schoonheid in mijn eigen omgeving te zien. De meeste foto's van de galerij hieronder zijn gewoon in de voor- of achtertuin van mijn ouders gemaakt, en veel andere natuurfoto's binnen een straal van 5 kilometer rond ons huis.

In 2010 werd ik lid bij de Navigators Studentenvereniging Amsterdam, een christelijke studentenvereniging. Na een tijdje werd  ik gevraagd of ik foto's wilde maken van de activiteiten. Ik vond het een enorme eer dat ik daarvoor gevraagd werd, want dat was een enorm compliment en straalde vertrouwen uit. Maar ik vond het ook wel heel spannend! Ik was gewend om foto's te maken in de natuur, en niet van mensen, waar hele andere vaardigheden bij komen kijken. Toch heb ik ja gezegd, omdat het me ontzettend leuk leek om te doen! Na een poosje werd ik gevraagd door een dispuutsgenoot of ik foto's wilde maken voor zijn portfolio. Weer een hele eer, en ik zei weer ja! Kennelijk vonden anderen dat ik het goed had gedaan, want ik werd vanaf dat moment vaker gevraagd om foto's te maken van mensen in mijn omgeving. 

 
Foto door Vivre Fotografie -  www.vivrefotografie.nl

Foto door Vivre Fotografie - www.vivrefotografie.nl

Ik zag het als een heerlijke uitlaatklep naast het studeren, en kon in de fotografie heel andere kanten van mezelf ontwikkelen die ik niet kwijt kon in mijn studie. De ondernemer, entertainer, technicus, zelfstandige, onafhankelijke, creatieve geest. En toch ben ik nog dagelijks enorm dankbaar dat ik een sociale studie heb gedaan. Mijn scripties gingen over angst, onzekerheid en motivatie. Ik gebruik wat ik hierover heb geleerd nog dagelijks in mijn werk. Om situaties aan te voelen, aan te voelen welke aanwijzingen en suggesties mensen niet prettig vinden, mensen op hun gemak te stellen, en ze op voorzichtige wijze uit te dagen zichzelf te laten zien. Soms ben ik een bemoediger, bevestig ik mensen en coach ze naar een mooie foto van henzelf.

Na jaren ervaring en experimenteren met waar ik wel en geen energie van krijg, verdeel ik mijn tijd heel bewust over grofweg twee takken binnen de fotografie.

Allereerst de bruiloftsfotografie. Eén van de meest gave dingen die ik op dit moment kan bedenken is om de mooiste dag uit het leven van twee innig verliefde mensen op mijn geheel eigen wijze vast te leggen. Ik vind het een enorme uitdaging om de perfecte balans te zoeken tussen aansturen en laten vieren; tussen zo dichtbij mogelijk levensechte momenten van extatische vreugde en innige omhelzingen te komen zonder het moment te verstoren, of juist alles van een afstandje vast te leggen vanuit een wijd perspectief, waarin mijn liefde voor de natuur en compositie terugkomt. Zowel de onderzoekende observant als de extreme extravert krijgen de volledige ruimte op een bruiloft. De officiële ceremonie en kerkdienst vragen de gevoeligheid en sluipskills van een ninja, waar het fotomoment met familie en vrienden juist steunen op een explosie van energie van mijn kant. En elke dag is weer anders, elke locatie is weer een ontdekkingstocht, het seizoen, tijdstip van de dag, de uniciteit van het bruidspaar en het gevoel dat zij bij mij oproepen bepalen en hoe zij hun dag willen inrichten bepalen hoe ik de dag vastleg. Die constante vraag naar innovatie fascineert en drijft mij. Daarnaast voel ik mij hoogst, hoogst vereerd om als enige vreemde op een zeer intiem feest van twee geliefden aanwezig te mogen zijn, en hun unieke relatie en wat zij de wereld te bieden hebben te mogen aanschouwen. Ik heb zoveel respect voor al deze bruidsparen die kiezen voor het huwelijk. Zij geven mij meer dan ze beseffen.

De tweede tak is portret- en evenementfotografie. Het liefst besteed ik mijn tijd en energie aan mensen, organisaties en projecten die maatschappelijk verantwoord zijn en iets goeds doen voor de samenleving. Ik zit in het TedXAmsterdamWomen team als professionele vrijwilliger, waarbij ik evenementen fotografeer die de nadruk leggen op sustainability, emancipatie, milieu, maatschappelijk verantwoord ondernemen, kunst en cultuur, vrouwelijk ondernemerschap en meer. Verder heb ik meer dan 250 portretten voor medewerkers van Philips in Amsterdam gemaakt, zit ik in het marketingteam van de Christelijke Hogeschool Ede, heb ik foto’s gemaakt voor de Instagram van MOVE en mocht ik campagnefoto’s maken voor de ChristenUnie in Amsterdam en Dordrecht. Ik werk inmiddels ook al jaren als fotograaf voor de non-profit stichting De Navigators, waarbij ik foto’s mag maken van evenementen, portretfoto’s van nieuwe medewerkers, teamfoto’s, kantoor of andere opdrachten. Zo maak ik al 3,5 jaar portretten van bekend en minder bekend Nederland voor het blad van de stichting, Navigators Magazine (NAV.). Onder andere sprekers, politici, presentatoren, CEO’s, maar ook studenten delen daar hun bijzondere verhalen over welke rol geloof in en de stichting in hun leven speelt.

Ik wil er nog graag het volgende bij zeggen: Zoals je misschien hebt opgemerkt speelt het geloof voor mij een belangrijke rol, en ik beschouw het ook als een voorrecht om zoveel opdrachten als mijn volledige zelf te kunnen doen, met het geloof als deel van mijn identiteit. Toch wil ik dat je weet dat mijn rol als fotograaf gedreven wordt door professionaliteit, kennis en kunde van het vak, wat ik uiterst serieus neem en waarbij ik boven alles rekening houd met de persoonlijke wensen van eenieder die met mij samenwerkt, gelovig, niet-gelovig of anders gelovig. Acceptatie van eenieder is voor mij een kernwaarde en zelfs voorwaarde voor goede foto’s. Samenwerkingen worden níet beoordeeld op belevingswereld, maar op inhoud. Als ik nee zeg tegen een samenwerking, betekent dat vaak dat een opdracht me niet ligt om een andere reden. Omdat ik de expertise of de tijd en middelen niet heb. Als jij mijn geloof accepteert verdien jij hetzelfde respect.

 
P1030937.jpg

Meer Mirjam

 
 
Selfie met mijn ouders! Dit is nu even onze allerleukste :)

Selfie met mijn ouders! Dit is nu even onze allerleukste :)

 

- Geloof - Liefhebben - Passievol - Techno - Zus - Lezen - Natuur

- Gevoelsmens - Werken - Zomer - Levenslustig - Verbinden

Enthousiast - Levenlang leren - Wereldverbeteraar - Lekker eten

- Een beetje gek - Keihard chillen - Doorzetter - Dromer - coachen

- Lekker koken - Films - Fanatiek sporten - Zingen - Hazelnootijs

Ik ben dol op lekker eten. Ik kook graag lekker en gezond, maar vrijwel nooit Nederlands eten, en het liefst voor meer mensen dan alleen mezelf. Ik ben een tikkeltje doorgedraaide sportfanaticus. Ik heb een mooie glimmende mountainbike, waar ik eerlijkheidshalve maar een seizoen per jaar op rijdt maar het leek me wel cool om er een te hebben. Ik dans als niemand kijkt (of op een hele leuke bruiloft ;)) en heb een bescheiden fitness in huis. Mijn hobby is fotograferen met mijn telefoon en grappen maken. Ik ben fan van Amerika, zon, zee, strand en Italië. Ik word heel blij van boten en varen. Mijn huisgenoten zeggen dat ik een hele rare muzieksmaak heb, maar ik vind dat wel meevallen. Ik ben dol op contrasten, zowel in mijn foto’s, mijn kledingstijl als in het leven. Ik vind drukte heerlijk, maar ben ook altijd op zoek naar rust. Die vind ik in weidse landschappen, in sport, chillen met mijn vrienden en in gebed.