DE ORIENTERENDE FASE

 

De eerste stap in het uitzoeken van je bruiloftsfotograaf is je oriënteren op de mogelijkheden op fotografen gebied. Je bruiloftsfoto's bewaar je je leven lang, laat je aan iedereen zien die je lief is en hang je aan de muur in je nieuwe of zelfs eerste huisje samen! Ze weerspiegelen herinneringen aan een heel belangrijke dag uit jouw leven en je wilt dat de sfeer op die dag op de juiste manier wordt vastgelegd. Maar er is zoveel variatie in het aanbod! Hoe moet je daar ooit uit kiezen? Ik kan me voorstellen dat je veel vragen hebt, of in ieder geval eerst even wilt informeren of jouw trouwdatum nog beschikbaar is.

Schroom niet om mij geheel vrijblijvend een berichtje te sturen met je vragen, ik denk ook in de oriënterende fase graag met je mee

 
 

WERKWIJZE

Het kennismakingsgesprek

Voordat je beslist of ik jouw trouwfotograaf ben, hebben we een kennismakingsgesprek, waarin we rustig alle belangrijke dingen van jullie bruiloft kunnen bespreken en elkaar beter kunnen leren kennen. We starten met een kopje thee of koffie bij jullie thuis of als we ver uit elkaar wonen ergens halverwege in een cafeetje. Meestal vraag ik even hoe jullie elkaar hebben leren kennen, zodat ik een indruk krijg van jullie, van wie jullie zijn en van jullie verhaal wat ik vast mag leggen. Daarna is het jullie beurt om vragen aan mij te stellen. Alles wat jullie van mij willen weten mogen jullie aan mij vragen, ook als het vragen zijn die niet persé met mijn werk als fotograaf te maken hebben.

Daarna nemen we samen jullie trouwdag door van begin tot eind, waarbij aanvangst- en eindtijden van verschillende onderdelen op de dag, reistijd tussen verschillende locaties en de locaties zelf, groepsfoto’s, rust- en pauzemomenten en jullie fotoshoot besproken worden. Meestal vertellen jullie en stel ik vooral vragen ter verduidelijking, en vaak worden er nog wat to do dingen opgemerkt die op jullie lijstje kunnen staan met dingen die niet vergeten moeten worden om te regelen. Denk aan een binnenlocatie voor slecht weer bijvoorbeeld.

Vervolgens bespreken we alles wat betrekking heeft op de foto’s en alle mogelijkheden die ik hierin aanbied. Allereerst is dat de mogelijkheid om mee te beslissen in de selectie foto’s die ik voor jullie mag bewerken. Als je wilt, kan ik die nu al naar je mailen zodat je deze vast kunt inzien. Ten tweede is er de mogelijkheid tot het ontvangen van een preview van 25 foto’s een week na jullie bruiloft. Ook vraag ik hoe jullie erover denken dat ik jullie een blogvoorstel stuur van de mooiste foto’s van jullie trouwdag die ik graag, met jullie goedkeuren, zou plaatsen op mijn website zodat anderen jullie mooiste trouwfoto’s ook kunnen bekijken. Verder licht ik nog wat uitgebreider de pakketten toe die hieronder te vinden zijn bij mijn prijzen en opties, waarin het gewenste aantal uren fotografie, het gewenste aantal foto’s en de bijbehorende prijs besproken worden. Ook licht ik nog kort de uitbreidingsmogelijkheden van deze pakketten toe, door middel van extra uren, extra foto’s, een trouwalbum en een loveshoot voor jullie trouwkaart.

Nadat jullie mijn opties hebben gehoord, hebben jullie vast al een idee wat jullie hierin willen (nog even op een rijtje: selectie, preview, blog, aantal uren, aantal foto’s, trouwalbum, loveshoot en prijs) en zetten we onze (voorlopige) afspraken op papier en ronden we het gesprek af met een samenvatting van de dingen die jullie nog willen regelen voordat jullie trouwdag rond is. Vaak is dat een locatie voor de fotoshoot, een binnenlocatie bij slecht weer (ik heb mooie sites voor jullie met mogelijkheden. Dit hoeven jullie dus niet alleen te doen, maar ik laat de keuze wel graag aan jullie over omdat het jullie trouwdag is :)), het nummer van jullie ceremoniemeester(s) voor eventuele verrassingen voor jullie en de definitieve versie van jullie planning.

Als jullie trouwdag nog even op zich laat wachten, plannen we een belafspraak in twee maanden tot een week voor jullie trouwdag om de laatste dingen die nog geregeld moesten worden te bespreken, of om jullie dag nogmaals door te spreken zodat ik mijn laatste vragen nog even kan stellen voor een goed beeld van jullie trouwdag.

Nu je ‘mijn kant’ van het verhaal hebt gehoord en wat ik vooral graag van jou wil horen, ben je misschien wel nieuwsgierig hoe je je nu zelf het beste kunt voorbereiden op zo’n kennismakingsgesprek met een bruiloftsfotograaf. Binnenkort zal ik hier een stukje over schrijven. Wil je het nu al weten? Mail mij en ik vertel het je!

De bruiloft zelf

Misschien heb je wel al op trouwwebsites gekeken en ben je de verschillende termen wel eens tegengekomen, journalistieke bruiloftsfotografie, fine art photography, maar wat houden die termen nou precies in? Journalistieke bruiloftsfotografie is het vastleggen van de gebeurtenissen zoals ze zich ontvouwen. Er is vrijwel niets geposeerds aan. Voor sommige bruidsparen klinkt dat meteen al als muziek in de oren! Fine art photography is zoals je wellicht al voelt aankomen een beetje het tegenovergestelde, er worden veel geposeerde foto’s gemaakt. Maar in additie ligt er bij fine art photography ook veel nadruk op details en de styling en aankleding van de trouwdag. Hoogstwaarschijnlijk heb jij als je dit aanspreekt alles tot in de puntjes geregeld, en is er een thema aanwezig op jouw trouwdag, fantastische kleurencombinaties, maak je misschien wel gebruik van bruidsmeisjes met mooie jurken en allemaal een bosje bloemen. Uiteraard vinden we al deze dingen ook gewoon op bruiloften die lekker los en relaxt zijn! Het gaat dan vooral even om het poseren. De groepsfoto’s dan even niet meegerekend, want dat is een echt poseermomentje. Heb jij nu al een stijl die je het meest aanspreekt?

Van deze twee stijlen ben ik toch het meest een journalistieke bruiloftsfotograaf. Het grootste gedeelte van de dag zul je mij in opperste concentratie en vaak ook nog in rare houdingen zien fotograferen, en kan het zijn dat er een keer een opmerking langs me heen gaat omdat ik nadenk over de beste compositie. Uiteraard blijf ik wel altijd open staan voor suggesties voor een mooie foto, van bruid en bruidegom maar ook van andere gasten tijdens de fotoshoot of behulpzame familieleden.

Toch ben ik niet iemand die zich de hele dag afzijdig houdt van wat er gebeurt op een bruiloft en alleen maar aanwezig is om te fotograferen. Als het kan maak ik soms even een praatje tussendoor met familieleden en gasten, vaak stiekem ook om te checken of ik niemand vergeten ben op de foto te zetten van de belangrijkste gasten op een trouwdag, maar ook omdat deze praatjes onderdeel zijn van mijn manier van fotograferen. Ik kom hierdoor namelijk letterlijk en figuurlijk dichtbij de mensen die op jouw bruiloft komen. Ik maak wel een aantal keer per bruiloft een ‘rondje gasten’ om hen even op de foto te zetten als ze een taartje eten, een drankje doen, een spelletje of zitten te genieten van het weer, van elkaar, van jullie feestje en van de dag. Soms word ik zelf ook wel eens aangesproken deze rondjes. Als ik op schema zit mag ik van mezelf dit gesprekje voeren, anders excuseer ik me en maak ik netjes mijn ronde af. Alles voor goede foto’s he? :) Het is juist deze spontaniteit, dit contact met mensen op een bruiloft en het dichtbij durven komen wat mij en mijn foto’s uniek maken, of in ieder geval, wat mijn foto’s tot mijn stijl maken. Het uitleggen van die stijl ben ik totaal niet goed in, ik laat het liefst mijn foto’s voor zichzelf spreken zonder daar een label of genre aan te willen hangen. Maar als het moet, zou ik mijn stijl omschrijven als natuurlijk, spontaan, puur, echt, ongeposeerd, levendig en kleurrijk. En dat komt denk ik door de combinatie van journalistieke fotografie - het vastleggen wat er gebeurt op een bruiloft zonder te willen poseren en spontane fotografie - de foto’s die er ontstaan door de interactie die ik met de gasten op een bruiloft heb. Ik hoor ook heel vaak dat ik creatieve foto’s maak. Als je mij zou vragen waar dat vandaan komt, zou ik dat verklaren doordat ik mezelf probeer uit te dagen dingen te doen die ik niet durf of dingen die ik nog niet eerder gedaan heb! Bruiloften zijn serieus, ik moet goed mijn hoofd erbij houden, maar mijn dag is pas geslaagd als er een paar unieke beelden bij zitten waar ik (mega) tevreden over ben. En ik ben dol op de natuur en groothoekfoto’s! Maar dat hebben jullie vast al gemerkt ;)

En dan…

Na jullie bruiloft krijgen jullie, afhankelijk van wat we hebben afgesproken tijdens het kennismakingsgesprek, jullie preview van 25 foto’s en jullie selectie toegestuurd voor feedback, of al jullie foto’s om zelf een selectie van te maken. Als jullie voor de optie hebben gekozen dat ik de selectie maak en al jullie foto’s bewerk, krijgen jullie de foto’s iets later te zien. Vervolgens krijg ik van jullie een selectie foto’s toegestuurd wanneer het jullie uitkomt. Idealiter heb ik jullie foto’s na ongeveer 4 weken bewerkt, maar bij drukte kan dit oplopen tot maximaal twee maanden. Vooral de populaire trouwmaanden juni, juli en september kunnen druk zijn, en dan kan het wat langer duren dan 4 weken voordat jullie foto’s bewerkt zijn. Ik merk dat ik niet gauw tevreden ben als het om foto’s bewerken gaat. Van de meeste foto’s die ik voor me zie in Photoshop weet ik meteen hoe ze eruit moeten komen te zien. De foto’s mogen licht zijn, kleurrijk, levendig en contrastrijk. Ik begin meestal met een voorinstelling die ik zelf ontwikkeld heb, waarbij een correctie plaatsvindt van belichting, helderheid, contrasten, levendigheid, warmte, kleurtemperatuur, scherpte en meer. Daarna bewerk ik alle foto’s in de serie één voor één, en doe ik lokale aanpassingen om de juiste focus en sfeer neer te zetten. De foto’s van de shoot mogen net iets meer overdreven worden bewerkt. Gemiddeld ben ik 3 dagen bezig met het bewerken van een bruiloft. Daarna maak ik een online album en/of een blogvoorstel voor jullie. Vervolgens krijgen jullie de keuze of jullie een trouwalbum willen laten maken door mij. Als jullie dat willen, bespreken we de mogelijkheden. Ik ga vervolgens met jullie keuze aan de slag. Hierna hebben jullie gelegenheid om feedback te geven op jullie trouwalbum, waarna ik deze voor jullie zal bestellen.

 
 
 

PRIJZEN EN OPTIES
 


Standaard bij elke bruiloft

  • Een kennismakingsgesprek van 2 tot 3 uur, waarbij we uitgebreid jullie plannen, vragen en wensen voor jullie bruiloft kunnen bespreken. Ik kan tijdens het gesprek met jullie meedenken en tips geven waar jullie nog aan kunnen denken bij het plannen van jullie trouwdag.

  • Ongeveer 200 met zorg bewerkte foto's van jullie dag, welke jullie 4 tot 8 weken na jullie trouwdag zullen ontvangen.

  • De mogelijkheid om binnen een week 25 bewerkte foto's te ontvangen als preview.

  • Een online gallery met de mooiste foto's van jullie dag.

  • De mogelijkheid om mee te beslissen welke foto's van jullie trouwdag tot de selectie behoren en ik mag bewerken voor jullie. Vaak kijk je zelf net iets anders naar de foto's van je eigen dag dan ik, daarom bied ik de mogelijkheid om (een deel van) de originele foto's van jullie dag in te zien en aan te geven welke foto's jullie graag bewerkt willen hebben. De keuzeopties die ik hierbij aanbied licht ik graag toe in het kennismakingsgesprek, maar het is ook mogelijk om deze informatie voor het kennismakingsgesprek in te zien.

  • Enorm veel enthousiasme, inzet en gezelligheid!

 
 
DSC_9585.jpg

Basic

6 uur fotografie

175 bewerkte foto’s

DSC_0760.jpg

Premium

8 uur fotografie

200 bewerkte foto’s

DSC_5618.jpg

Extended

10 uur fotografie

225 bewerkte foto’s

DSC_4217.jpg

Deluxe

12 uur fotografie

250 bewerkte foto’s

 
 

Uitbreidingen

Bovenstaande pakketten zijn suggesties en kunnen naar wens aangepast en aangevuld worden met de volgende uitbreidingen

  • Extra uren: Wil je dat ik op aangepaste tijden kom? Dat behoort zeker tot de mogelijkheden. Laat me weten wat je precies wilt wanneer je informeert of jouw trouwdatum nog beschikbaar is.

  • Extra foto's: Het is mogelijk om meer foto's te bestellen dan hierboven is aangegeven. Informeer naar de mogelijkheden tijdens het kennismakingsgesprek. Het is ook mogelijk deze beslissing te maken na je trouwdag als je je trouwfoto’s of mijn selectie ervan hebt ingezien.

  • Een loveshoot: Wil je graag mooie foto's voor je trouwkaart laten maken? Ook dat is mogelijk! Je kunt kiezen uit een verschillend aantal uren en aantal bewerkte foto’s. Bij de korte en uitgebreide shoots staan mijn tarieven en mogelijkheden voor loveshoots.

Trouwalbum

Op dit moment wordt er gekeken naar samenwerkingen met leveranciers van luxe trouwalbums in verschillende formaten, waarbij de foto’s afgedrukt worden op hoogwaardig fotopapier, met een mooie lay-flat binding, met keuze uit linnen, leren of foto cover kaft waarbij jullie namen in de kaft gepreegd of gelaserd worden, en geleverd wordt in een luxe bewaardoos. Wanneer de voorbeeldalbums beschikbaar zijn komen deze op de website te staan. Tot die tijd kun je een mailtje sturen over de mogelijkheden.

BLOG

Wil je meer indrukken van mijn bruiloftsfotografie zien? Klik hieronder om direct naar de blog te gaan.